Elektřina

Novela energetického zákona ukotvuje akumulaci elektřiny, tedy zejména ukládání jejích přebytků

AUTOR: Marek Kuřina

Elektřina

ČEZ v roce 2023 vydělal 29,6 mld. Kč, z toho 74 % v rámci bezemisních činností

AUTOR: Martin Pokorný

Energetická krize

Český průmysl stále srážejí vysoké ceny energií, dražší výrobky pak nejsou konkurenceschopné

AUTOR: Marek Kuřina

Ze zahraničí
Dovoz ruské ropy

Rusko přiznalo, že omezení ceny ropy by mohlo zvýšit jeho rozpočtový deficit v roce 2023

Ruský ministr financí Anton Siluanov připustil, že omezení ceny ruské ropy by mohlo ovlivnit příjmy z vývozu a zvýšit schodek ruského rozpočtu nad očekávaná dvě procenta HDP.
 
FOTO: Pixabay

autor

Jiří Kostka

04. ledna 2023

Reklama
Reklama

Je to vůbec poprvé, co některý z ruských představitelů připustil, že sankce na ruskou ropu by mohly mít negativní dopad na ekonomiku země.

Omezení ceny ropy na 60 dolarů za barel, které na Rusko uvalila Evropská unie a země G7, bude mít podle webu OilPrice negativní dopad na ruskou ekonomiku. Podle Siluanova Rusko ke zmírnění tohoto dluhu využije své úvěrové fondy. Očekává se, že Rusko v roce 2022 využije více než dva biliony rublů z Fondu národního bohatství. Celkové výdaje státu pak přesáhnou 30 bilionů rublů, což je mnohem více, než byl plánovaný rozpočet.

Je pravděpodobné, že ruská ekonomika podle agentury Reuters v letošním roce klesne o tři procenta, což je prudký obrat oproti růstu v roce 2021. Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullina uvádí jako hlavní důvod poklesu zhoršující se obchodní podmínky. Peněžní toky Ruska v roce 2023 výrazně oslabí především proto, že prodej ropy a plynu do Evropy prudce klesá.

Ukrajinské ministerstvo hospodářství očekává, že embargo EU na ruskou ropu a ropné produkty by mělo snížit zisky Ruska nejméně o padesát procent. „Odhadujeme, že propad ruských zisků z vývozu ropy a plynu bude více než padesátiprocentní, především díky zavedení embarga EU a dalších cenových omezení na ropu a ropné produkty. Ropa a plyn tvoří šedesát a čtyřicet procent příjmů ruského rozpočtu. Příjmy Ruska pravděpodobně klesnou pod kritickou úroveň 40 miliard dolarů za čtvrtletí," uvedla Julija Svyrydenko, první místopředsedkyně vlády a ministryně hospodářství Ukrajiny. Doufá při tom, že klesající zisky ztíží Rusku další vedení expanzivní války na Ukrajině.

Ruský rubl se mezitím definitivně propadl pod hranici 70 rublů za dolar, což je více než sedmiměsíční minimum. Ruské akcie také utrpěly ztrátu – dolarový index RTS klesl o 5,4 % na 982,8 bodu, což je více než dvouměsíční minimum.

Zdroj: OilPrice, Reuters

Nenechte si ujít
Reklama
Program Záruka Elektromobilita

Dnes začala Národní rozvojová banka přijímat žádosti o zaručení úvěru na elektromobily

Autor: Martin Pokorný

18. března 2024

Plynárenství v ČR

S plynovými kotli se podle odborníků počítá i po roce 2029

Autor: Marek Kuřina

15. března 2024

Dekarbonizační cíle EU

Energetici v Evropě vloni nainstalovali rekordní množství větrných elektráren

Autor: Marek Kuřina

14. března 2024

Spotřeba elektřiny v ČR

Češi loni pokračovali v šetření elektřinou, spotřeba se snížila o 4,1 %

Autor: Martin Pokorný

12. března 2024

Další články